Versoepeling urencriterium zelfstandigen

September 10, 2020

Versoepeling urencriterium 2020

Als zelfstandige is het belangrijk te voldoen aan het urencriterium 2020. Immers, dan heb je recht op bepaalde aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek, de meewerkaftrek, de startersaftrek en de oudedagsreserve. Juist deze aftrekposten maken het aantrekkelijk als zelfstandig ondernemer te werken.

Heb je door de Coronacrisis het urencriterium niet gehaald? Je mag in de weken van 1 maart 2020 tot 1 oktober 2020 uitgaan van 24 gewerkte uren per week, ongeacht of je deze uren in werkelijkheid ook echt hebt gemaakt. Hiermee wordt voorkomen dat vele zelfstandigen geen recht hebben op de ondernemersaftrek.

Deels of volledig arbeidsongeschikt?

Ben je (deels) arbeidsongeschikt? Dan geldt normaal gesproken een urencriterium van 800 uur per kalenderjaar. Heb je het urencriterium niet gehaald? Door de Coronacrisis mag je ervan uitgaan dat je in de periode van 1 maart tot 1 oktober 2020 ten minste 16 uur per week hebt besteed aan werkzaamheden voor je onderneming. Ook als je dat in werkelijkheid niet hebt gedaan.

Seizoensafhankelijke werkzaamheden

Ben je werkzaam in een seizoensafhankelijke branche? Heb je het urencriterium niet gehaald en ligt de piek van je werkzaamheden normaal in de periode van 1 maart tot 1 oktober? Dan mag je uitgaan van hetzelfde aantal uren als in de periode van 1 maart tot 1 oktober 2019. De gewerkte uren in de piekperiode van 2019 moet je wel kunnen voorleggen aan de belastingdienst, die moet je dus in 2019 hebben geregistreerd.

Tijdregistratie altijd noodzakelijk

Om te bepalen of je voldoet aan het urencriterium 2020 is het altijd noodzakelijk om je gewerkte uren te registreren. Pas dan zie je het totaal van je werkuren in het kalenderjaar.

Werk je in de periode van 1 maart tot 1 oktober meer dan 24 uur per week, registreer dit dan ook. In deze weken maak je geen gebruik van de versoepeling en gelden je werkelijk gewerkte uren. Ook in de periode tot 1 maart 2020 en vanaf 1 oktober 2020 moet je uitgaan van de werkelijk gewerkte uren en is tijdregistratie cruciaal om aan te tonen dat je het urencriterium hebt gehaald.

Kies voor gemak online urenregistratie met SZISS

De online urenregistratie van SZISS is heel eenvoudig. Bij het openen van de App of website staat de desbetreffende dag al voor je ingevuld. Doe je de tijdregistratie achteraf, dan kun je de datum eenvoudig wijzigen. Ook het project van je vorige tijdregistratie, is al zichtbaar. Werk je in een ander project, dan klik je op de juiste projectnaam. Nadat de begintijd is ingevuld, verschijnt de eindtijd in beeld. Ook hier kun je heel eenvoudig in wijzigen. Het is tevens mogelijk pauze te registreren en een omschrijving toe te voegen aan de urenregistratie.

In een paar seconden

Online urenregistratie met SZISS duurt geen uren... Slechts een paar seconden.

Je hebt altijd en overal inzicht in geregistreerde uren. En dus ook in het totaal gewerkte uren in het kalenderjaar. Zo heb je duidelijk in beeld of je voldoet aan het urencriterium 2020 van 1.225 uur.

Verwacht je ook met de versoepeling urencriterium Corona het minimum aantal uren niet te halen? Probeer dan extra uren te draaien. Ook de uren besteed aan bijvoorbeeld marketing en zakelijke reizen kun je tot de gewerkte uren rekenen.

Kennismaking

Maak kennis met SZISS en proef het gemak. De eerste maand is gratis om optimaal kennis te maken met de voordelen van SZISS. Naast online urenregistratie kent SZISS vele andere voordelen om jou als zelfstandige zoveel mogelijk te ontlasten in het administratieve proces. Kies voor SZISS!