SZISS ook voor de onderwijsbranche

September 02, 2021

In heel het land krijgen sinds afgelopen maandag leerlingen van basis- en voortgezet onderwijs weer les. Ook het beroepsonderwijs is gestart met de introductie van de opleidingen. Voor scholen zelf is de grote uitdaging van het regelen van docenten voor de klas weer begonnen.

Totale omvang fte in onderwijs

Tussen oktober 2019 en oktober 2020 is de totale personeelsomvang in het primair onderwijs (po) toegenomen van 127,8 duizend naar 128,6 duizend fte. In dezelfde periode is de personeelsomvang in het voortgezet onderwijs (vo) afgenomen van 83,9 duizend naar 83,3 duizend fte. In het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) is daarentegen weer een stijging te zien in de personeelssterkte in deze periode. Bij het mbo (inclusief volwasseneducatie en groen onderwijs) is het aantal fte toegenomen van 46,2 duizend naar 47,3 duizend.

Cijfers met betrekking tot de personeelssterkte zijn verder verdeeld over het hoger beroepsonderwijs en het wetenschappelijk beroepsonderwijs. Tussen oktober 2017 en oktober 2019 is de totale personeelsomvang in het hoger beroepsonderwijs (inclusief agrarische hogescholen) toegenomen van 35,8 duizend naar 37,2 duizend fte. Tussen 2015 en 2019 steeg de universitaire personeelssterkte van bijna 41.700 naar 46.600 fte, een forse stijging en deze stijging zet de komende jaren alleen maar door.

De gemiddelde stijging in het aantal fte werkzaam in het onderwijs impliceert ook de impact die een goede personeelsplanning heeft voor scholen.

Toename zelfstandigen in onderwijs

De stijging in het aantal fte in het onderwijs heeft als bijkomend effect dat ook het aantal zelfstandigen in het onderwijs stijgt. Immers onderwijsinstellingen hebben moeite voldoende docenten aan te trekken en dat betekent dat je als freelance docent ook zeker niet zonder werk zit. In alle branches van het onderwijs is er een stijging te zien van het aantal zelfstandigen voor de klas.

Freelance docent

Als freelance docent ben je niet werkzaam in een dienstverband. Veel zelfstandigen in het onderwijs ervaren het grootste voordeel hiervan dat je zelf kan bepalen bij welke onderwijsinstelling(en) je werkzaam bent en voor welke klassen/vakken je inzetbaar bent. Daarbij kun je best lange tijd achtereen bij dezelfde school werken. Je kunt daarentegen ook makkelijk switchen of de ene dag bij de ene onderwijsinstelling werkzaam zijn en de volgende dag bij een andere school voor de klas staan. De keuze is aan jou.

Perfecte match

Om goed op je plek te zitten als freelance docent is het belangrijk dat de perfecte match wordt gemaakt, waarbij rekening wordt gehouden met jouw wensen en die van de onderwijsinstelling. En dat kan heel eenvoudig met de software van SZISS.

Geef bij je bemiddelaar aan wat je wensen zijn. Je bemiddelaar ontvangt van een onderwijsinstelling het verzoek voor inzet van een freelance docent. Met de software van SZISS is direct duidelijk of de vraag matcht met je wensen. En zo ja, dan krijg je de aangeboden opdracht via een push-bericht in de App of via e-mail te zien.

Is dit wat je zoekt? Het enige wat je nog hoeft te doen is met één druk op de knop 'Ja, ik kan!' kenbaar maken de opdracht te accepteren. Alles wordt automatisch in je agenda gezet én in het systeem van de bemiddelaar, mét alle benodigde gegevens voor de start. Jij kunt direct aan de slag en hebt alles bij de hand wat je nodig hebt!

Ideaal

Op deze manier is het heel eenvoudig een nieuwe opdracht te bemachtigen. De software kent bovendien nog tal van andere voordelen om jou als freelance docent zoveel mogelijk werk uit handen te nemen. Probeer het ook eens, de eerste maand is gratis!

Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap