Terug

Mentale overbelasting

June 11, 2020

Wat is mentale overbelasting?

Het lichaam maakt zich klaar voor actie doormiddel van stress. Door stress is het lichaam alert en heeft het een tijdelijke verhoogde concentratie. Dit werkt positief als de stress daarna weer afneemt en plaats maakt voor rust en ontspanning.

Heeft de werknemer onvoldoende tijd om tot rust te komen en te ontspannen? Of lukt het niet om dan echt tot rust te komen en de spanning los te laten? Als de stress te lang aanhoudt, kan deze situatie leiden tot oververmoeidheid en kan een burn-out optreden.

Symptomen mentale overbelasting?

Onderstaande klachten kunnen ontstaan door mentale overbelasting en leiden tot een burn-out als deze klachten niet afnemen:

  • Vermoeidheid
  • Verminderde energie
  • Uitputting
  • Concentratieproblemen
  • Vergeetachtigheid
  • Prikkelbaarheid
  • Overgevoeligheid voor licht en geluid
  • Slaapproblemen

Cijfers werkverzuim door stress

In 2018 gaf ruim 35,3% van de werknemers aan dat werkstress de belangrijkste oorzaak is van werkgerelateerd verzuim. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden. Daarnaast bleek 16,4% van de mannelijke werknemers en 18,1% van de vrouwelijke werknemers burn-out klachten te ervaren. Niet iedereen met klachten veroorzaakt door mentale overbelasting ontwikkeld een burn-out, maar het risico is wel groter. (Bron: Ministerie van VWS: volksgezondheidenzorg.info)

Mentale overbelasting tijdens Coronacrisis

De afgelopen jaren is er een stijging te zien in de burn-out cijfers. Dit kan door de Coronacrisis nog verder zijn toegenomen, vooral onder zorgmedewerkers. Werkgevers moeten hierop inspelen door zich af te vragen welke mentale belasting in de branche redelijk is en hiernaar handelen. Tegelijkertijd is het belangrijk goed om te gaan met krapte van medewerkers op de werkvloer en zo de druk te verlichten.

SZISS faciliteert de schakel tussen vraag en aanbod van personeel

SZISS faciliteert de schakel tussen vraag en aanbod van personeel met de speciaal hiervoor ontwikkelde software van SZISS. De bemiddelaar ontvangt van een organisatie het verzoek voor inzet van extra of tijdelijk personeel. Eenvoudig is af te lezen welke PNIL medewerkers (Personeel niet in loondienst) voor deze opdracht geschikt en beschikbaar zijn. Deze medewerkers krijgen de aangeboden dienst via een push-bericht in de app of via e-mail te zien.

Met één druk op de knop Ja, ik kan, maakt de PNIL medewerker kenbaar de opdracht te aanvaarden en de medewerker kan aan de slag. Door het matchen van personeel met SZISS is er voldoende mankracht aanwezig om de druk op de werkvloer als gevolg van mentale overbelasting te verminderen. Op deze manier blijven medewerkers en de organisatie gezond!